Konkurrencedygtig læring
Din arbejdsplads har større chance for at forblive konkurrencedygtig, hvis du og dine medarbejdere har fokus på konstant forbedring. I denne blog kan du læse om tre principper, som de førende virksomheder pejler efter, når de planlægger deres digitale udviklings- og læringsinitiativer.
Bliv konkurrencedygtig på fremtidens marked
Fremtiden inden for digital læring peger i disse år i en mere målrettet retning. Det vil sige, at der vil opstå et større fokus på at finde og skabe læringsindhold, som er tilpasset efter medarbejdernes specifikke behov – modsat generelle kompetencer. Med digital læring vil medarbejderne kun tilegne sig ny viden og nye evner, som gør en reel (med streg under reel!) forskel på arbejdspladsen. Ved at designe jeres digitale læringskoncepter med henblik på specifikke frem for generelle kompetencer, kan du sikre dig, at dine medarbejdere hele tiden forbedrer deres konkrete arbejdsindsats og dermed din virksomheds resultater.
Men, hvordan kan du vide, hvilket digitalt læringsindhold dine medarbejdere egentlig har behov for, samtidig med at du er fuldstændig sikker på, at læringsindholdet skaber egentlig værdi for organisationen?
Det kan du, ved at følge disse tre principper, som ledende virksomheder anvender i deres digitale læringsstrategi:
1. Fokus på fremtiden
Flere og flere virksomheder træner deres medarbejdere i kompetencer, der kan bruges både på og udenfor arbejdet. Det gør de, fordi medarbejderne skal kunne tilpasse sig efter et arbejdsmarked, som i disse år forandrer sig hurtigt . De evner, som medarbejderne typisk lærer, er relaterede til ledelse, kommunikation, problemløsning og samarbejde.
Fra virksomhedernes side er dette et meget klogt træk. Arbejdslivet vil nemlig fremadrettet blive mere automatiseret. Derfor vil det sandsynligvis være de virksomheder, som har tilpasningsdygtige medarbejdere, som har største chance for at forlibe konkurrencedygtige.
Når du planlægger dit læringshold, skal du altså tænke langsigtet. Du skal sørge for, at dine medarbejdere tilegner sig kompetencer, som gør, at de kan tilpasse sig efter fremtidige udfordringer.
2. Demokratisk læring
De fleste virksomheder anerkender efterhånden, at alle medarbejdere ved et eller andet, som er værd at vide for andre. Derfor sørger virksomhederne for, at medarbejderne har mulighed for at dele deres viden med deres kolleger digitalt. Ved hjælp af digital vidensdeling demokratiseres læringsprocesserne (bottom up genereret læring i stedet for top down styret læring), organisatoriske siloer nedbrydes og medarbejderne får en oplevelse af medindflydelse på egen og organisationens udvikling.
For at skubbe endnu mere til denne demokratisering af din virksomheds læring, skal du opfordre dine medarbejdere til selv at oprette kurser. Når medarbejderne bliver medforfattere, og selv opretter kurser, sikrer du nemlig, at I får noget læringsindhold, som hænger fantastisk sammen med deres hverdag. Kurserne vil nemlig tage udgangspunkt i medarbejdernes egne erfaringer, hvilket kollegerne kan nikke genkendende til. Dine medarbejdere får altså indhold, de nemt kan sætte sig ind i, og som samtidigt er helt unikt og skræddersyet til din arbejdsplads.
3. Indflydelsesrige data
Et af de vigtigste aspekter af enhver forretningsstrategi bør være, at beslutninger træffes med udgangspunkt i data. Dette gælder også din digitale læringsstrategi. Dine data vil nemlig vise dig, hvilke områder i din virksomhed, som skal styrkes. Dermed vil du få en god idé om hvilke kompetencer, dine medarbejdere har behov for at udvikle.
Det nytter ikke noget at planlægge for fremtiden, hvis ikke du har data til at bakke dine planer op. Uden data vil du nemlig ikke have nogen klar idé om, hvad dine medarbejdere har behov for at lære. Derudover giver din brug af data dig også et godt indtryk af, hvordan dine medarbejdere lærer bedst.
Analyse af data fra jeres systemer sørger altså for, at din arbejdsplads kan holde sig up-to-date og konkurrencedygtig.
Vil du vide mere om udviklingen inden for digital læring i arbejdslivet? Så anbefaler vi, at du læser vores blog Virksomhedskultur og LMS: Engagerende læring . Du er selvfølgelig også velkommen til at kontakte os på contact@coleco.dk.