Professionel udvikling og tilpasset læring
En af de helt store udfordringer for mange virksomheder er, at deres ansattes udvikling ikke foregår hurtigt nok. Virksomhederne tilbyder mange kurser til at hjælpe de ansatte, men det ender oftest med at have den modsatte effekt. Læringen bliver nemlig set som noget, der foregår uden for arbejdstiden, frem for en væsentlig del af arbejdslivet. Derfor bør du bruge teknologien til din fordel, hvis du vil styrke den faglige udvikling hos dine ansatte.
Udvikling på arbejdspladsen: VHS-bånd eller Netflix?
Udvikling og læring er to begreber, som de ansatte i en virksomhed sandsynligvis har et negativt syn på. Årsagen til denne negative perception er formentlig, at virksomhedstræning og uddannelse typisk foregår som traditionelle kurser, der kræver en del tid og tilstedeværelse. Rammerne omkring de traditionelle kurser forudsætter, at de ansatte kun udvikler sig uden for arbejdstiden. Men, i virkeligheden foretrækker de at udvikle sig i deres arbejdstid.
I denne sammenhæng er det værd at nævne, at mange virksomheder ikke har ændret deres opfattelse af læring. De har et traditionelt industrielt og masseorienteret syn på læring, som afspejler det skolesystem, de selv er vokset op i. Så i stedet for at tage hensyn til hvilke læringsformer, som de enkelte ansatte eller faggrupper har behov for og foretrækker, har de bare tilbudt det ene generelle kursus efter det andet. Men, i en tid hvor alle har adgang til de informationer, de har behov for via internettet, bør jeres lærings- og træningsprocceser også foregå online. Ellers svarer det til, at I forsøger at tilbyde vhs-bånd til leje hos kunder, som har Netflix-konti.
Nogle virksomheder er måske bevidste om de forældede praksisser for læring, som de anvender. Men, det er de færreste af dem, som er er i stand til at ændre status quo, for hvordan gør man lige det?
En ny tilgang: Tilpasset læring
Virksomhederne bør bruge den teknologiske udvikling til deres fordel og tilbyde digital og tilpasset læring til deres ansatte. Da vi har konstateret, at dine ansatte har en begrænset mængde tid, som de kan sætte af til at lære noget nyt, skal du tilbyde dem en form for læring, som er tilpasset efter deres egentlige behov. Læringen skal lade dem udvikle sig på deres egne præmisser. Du sørger effektivt for dette ved at indføre digital læring på arbejdspladsen. På den måde kan dine ansattes læring foregå både i og udenfor arbejdstiden. De online kurser, som du udvikler, har dine ansatte nemlig adgang til, via bl.a. smartphones og tablets.
Med det sagt, så nytter det ikke at bruge tid og ressourcer på at skabe online kurser, som hurtigt bliver forældede. Derfor skal I være i stand til at ændre kurserne løbende. De skal nemlig matche de konstante ændringer, som et globalt og omskifteligt arbejdsmarked presser ned over virksomhederne i dag.
Med et godt LMS og de rigtige digitale værktøjer kan du udvikle korte kurser, som er målrettede efter bestemte målgrupper eller arbejdsområder. Dine ansatte vil værdsætte læringen højere, fordi den er blevet tilpasset efter deres unikke situation og hverdag. Samtidig er det også let for dem at gentage kurser, hvis de skal have genopfrisket deres viden. Dermed bliver det i højere grad også dine ansattes eget ansvar at udvikle sig og holde sig ajourført med udviklingen; I stiller viden til rådighed og gør den lettilgængelig, men medarbejderne bliver selv motoren bag egen udvikling.
Implementering af digital læring
Digital læring gør det muligt for dine ansatte at lære noget nyt hele tiden, på deres egne præmisser. Du skal dermed ikke bruge tid på at planlægge traditionelle, lange (og sommetider lidt kedelige) kurser midt i den travle arbejdstid. Samtidig har digital læring også den fordel, at den er målrettet efter bestemte udviklingsområder. På den måde får dine ansatte hurtigt specialiseret sig i at anvende deres nye evner.
Før du implementerer dine digitale læringskurser i din virksomhed, bør du tænke over følgende:
- Hvorfor er det vigtigt for dine ansatte at tilegne sig bestemt viden? Diskuter dette med dine ledere for at finde ud af, hvordan dine ansatte bliver succesfulde.
- Hvilken form for viden har dine ansatte adgang til? Stræb hele tiden efter at udvide mængden af indhold, som dine ansatte kan lære fra.
- Hvilke funktioner kræver dine ansatte fra dine online kurser? Slå fast over for dig selv og din virksomhed, hvad jeres digitale læringskoncept skal tilbyde. Planlæg en strategi og hold fast i den.
- Lever udbyderen af jeres LMS op til dine ansattes krav? Tænk nøje over, hvem det er, der skal være ekstern LMS-leverandør og content creators for din virksomhed.
Vil du gerne vide mere om digital læring og professionel udvikling? Så anbefaler vi, at du læser vores opslag om microlearning og gamification, og implementering af LMS. For yderligere spørgsmål, kan du kontakte os på contact@coleco.dk.