Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/coleco.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/coleco.dk/public_html/wp-content/themes/jupiter/framework/includes/minify/src/Minifier.php on line 227
Mindset: Din indstilling til læring - god professionel udvikling - Coleco

Mindset: Din indstilling til læring

 I Digital læring, Indstilling, Kompetenceudvikling

Din indstilling til din karriere skal være, at du altid er åben for at lære noget nyt. Mange tror, at de får let ved at tilegne sig ny viden. De er jo vant til det fra deres uddannelse. Men, læring og tilegnelse af ny viden, efter endt uddannelse, kræver en ny tilgang til din egen, personlige udvikling.

En god indstilling:

Det kan jo lyde absurd, når du får af vide, at du skal blive ved med at lære noget nyt hele livet. Du lærte jo en masse ting i løbet af din uddannelse, som du stadig bruger i dag. Du kan dog ikke stole på, at alt hvad du lærte dengang, vil hjælpe dig gennem hele karrieren. Din personlige succes afhænger i høj grad af din indstilling til at tilegne dig ny viden, udvikle nye evner og ændre vaner.

De største ledere i erhvervslivet opfører sig netop ikke som mennesker, der ikke behøver at lære mere i livet. De stræber derimod hele tiden efter at udvikle sig yderligere, fordi de ved, at det er nøglen til vedvarende succes. Det bedste, du kan gøre for dig selv, er derfor at indstille dig på livslang læring og udvikling.

En god balance:

Det er svært at indstille sig på at lære noget nyt – men, det er ikke umuligt. Vejen til vedvarende læring og udviking kræver koncentration og selvindsigt. En af de første ting, du skal lære dig selv, er at finde en god, mental balance. Du skal vide, hvornår du skal koncentrere dig hårdt på noget, og hvornår du skal tage en god, lang pause.

Når du sætter dig et mål for at lære noget nyt, kræver det din fulde koncentration. Du er nødt til at sætte dig godt ind i dit læringsmateriale, så du får en dyb forståelse af emnet. Det nytter ikke noget at læse eller høre om et bestemt emne, hvis ikke du forstår det. Men, det er lige så vigtigt for dig at tage en pause fra læringen, når du er færdig, så du ikke risikere at køre dig selv ud.

Det forholder sig faktisk således, at de fleste opdager muligheden for at bruge deres læring i praksis, når de netop tager en pause. Når du får hovedet væk fra din bog eller lydbog om et bestemt emne, har du lettere ved at tænke over brugen af din nye viden. Det lyder skørt, men ved at holde pause, kan du faktisk finde nye løsninger på dine daglige problemer!

Vær bevidst om dine begrænsninger:

Mange mennesker har en tendens til at tro, at de er bedre til deres arbejde, end de egentlig er. Inden for psykologiens verden kaldes dette for “Dunning-Kruger effekten”. Det er et fænomen, der bruges til at beskrive mennesker, som ikke kan vurdere deres egne kompetencer objektivt. Hvis ikke du selv er klar over, hvor kompetent (eller inkompetent) du er inden for dit arbejdsområde, kan det føre til hårde konsekvenser for din karriere, da du risikere at skabe et dårligt ry for dig selv.

For at undgå at falde i “Dunning-Kruger”-fælden, skal du lære at udfordre dig selv på din egen viden. Det er ikke nok bare at læse eller genlæse dit gamle skolepensum. Test dig selv i at tilegne dig ny viden løbende, og gerne i dit eget tempo. Det er bedre at vide lidt og kunne bruge det i praksis, end at lade som om, at du ved alt.

Samspil med dygtige kolleger:

Hos nogle virksomheder mødes nogle af de dygtigste medarbejdere, oftest ugentligt, for sammen at løse bestemte problemer. Under disse møder styrkes medarbejdernes tværprofessionelle synergi, fordi de har tillid til hinanden, og de tager ved lære af hinandens råd.

Hvis I ikke har sådanne grupper på din arbejdsplads, skal du selv tage initiativet til at skabe et bedre, internt samarbejde. Dermed vil det ikke bare være din egen udvikling, som forbedres, men også dine kollegers. Find inspiration ved at tage dine kollegers metoder og perspektiver til dig, eller inspirer en kollega til at blive bedre, ved at fortælle om dine egne arbejdsmetoder. Læring i grupper er oftest en meget underholdende og lærerig aktivitet for alle parter.

Forhold dig kritisk til din læring:

Bare fordi du har læst én bog om et bestemt emne, er det ikke ensbetydende med, at du pludselig er blevet en ekspert. For at citere forfatteren Oscar Wilde: “Det er vigtigt at huske, at du ikke kan undervises i det, der er værd at lære”. For at udvikle dig og tilegne dig ny viden, skal du stille spørgsmålstegn ved alt. Spørg hele tiden dig selv, dine kolleger og dine ledere om, hvorfor I gør, hvad I nu gør. Tænk også over, hvorfor I f.eks. ikke bruger bestemte strategier, som kunne være til gavn for jeres virksomhed.

Derudover er det også vigtigt, at du altid opsøger ny viden. Jo mere du læser, jo bedre vil din indstilling over for livslang læring blive. Du vil nemlig blive mere bevidst om, hvad det er, du søger efter – både fagligt og personligt – og hvordan du kan  bruge din viden i praksis. Din læring skal nemlig ikke handle om at blive bedre end dine kolleger. Den rette indstilling til læring handler om, at du altid søger efter nye, effektive måder at udføre dit arbejde på, så du bliver fagligt dygtigere.

 

Vil du vide mere om læring i arbejdslivet, såsom hvordan man skaber en god virksomhedskultur? I så fald skal du læse vores blogopslag om brugen af LMS i din virksomhed. Derudover kan du kontakte os på contact@coleco.dk.

Recommended Posts

Efterlad en kommentar

Start med at skrive og tryk Enter for at søge